Dary uczynione przez złego człowieka nie przynoszą korzyści. Eurypides

co to znaczy wzmożona echogeniczność

aaaaTesty Na Rakaaaaa

Temat: Czy moja żona ma się martwić ???


Witam!

Tym razem komentarz może być wyjątkowo krótki:

Opis USG nie daje żadnych podstaw do niepokoju. Dwa milimetry odchylenia
od
normy, przy prawidlowym obrazie, nie mają same w sobie żadnego znaczenia.
Zawsze natomiast należy mieć na uwadze, że badanie USG wykonuje się PO
COŚ.
Wynik pojedynczego badania na niewiele się zdaje. Niemniej jednak, nie ma
powodu do obaw.


a czym sie rozni normoechogenicznosc od echogenicznosci? w zdaniu brzmiolo
to "wzmozona echogenicznosc watroby". (rozumiem, ze echogenicznosc tzn.
stluszczenie?)


Źródło: topranking.pl/1851/czy,moja,zona,ma,sie,martwic.php


Temat: usg przezciemiączkowe
usg przezciemiączkowe
Witam. Mój syn w wieku 3 tyg. miał zrobione usg przezciemiaczkowe.
Stwierdzono, "układ komorowy symetryczny, nieprzemieszczony, nieposzerzony, o
wymiarach: LKB= 5,5 mm PKB= 5,4mm. Wzmożenie istoty podwyściółkowej,
zaokrąglenie rogów przednich obu komór bocznych. Echogeniczność istoty białej
okołokomorowej jednorodna, bez patologicznych ognisk."Jak Pani ocenia te
wyniki , bo spotkałam się ze sprzecznymi interpretacjami ( od stwierdzenia że
są ok, do niepokoju i bacznej obserwacji ze względu na "wzmożenie istoty
podwyściółkowej". Co to znaczy i jakie może mieć konsekwencje dla rozwoju
dziecka? Mały urodził się przez cc(8,9,10,10).Jest dystrofikiem.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,907,91473945,91473945,usg_przezciemiaczkowe.html


Temat: USG tarczycy
obnizona echogenicznośc, to znaczy tyle, ze struktura tarczycy jest
niejednorodna a byc powinna, wzmozenie unaczynienia moze wskazywać na zapalenie
tarczycy - często bywa przewlekłe. W moim przypadku zapalenie tarczycy
doprowadziło do choroby Gravesa Basedova (ponizej masz opis choroby), ale
najpierw moze niech powie lekarz co to jest. wyniki TSH blisko dolnej granicy
normy - jelsi nadal bedzie spadac lekarz pewnie stwierdzi nadczynność,
pozdrawiam i nie martw się bo to pogarasza sprawę. Idź do lekarza - tylko
dobrego i miejmy nadzieje ze leki szybko sobie z tym poradzą.

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24712,21999679,21999679,USG_tarczycy.html


Temat: borelioza i kłopoty z tarczycą
Robiłam nowe badania (14-03-08) tzn w trzy tygodnie po przejściu na dawkę 31,25:
TSH 0,584 [norma 0,4-4] 5,1%
fT3 2,69 [norma 1,8-4,2] 37,1%
fT4 1,13 [norma 0,8-1,9] 30,0%
ferrytyna 30,8 [norma 5-148] w grudniu miałam 65,8 przy tych samych normach
za to magnez się poprawił z 1,7 na 2,2 [przy normie 1,7-2,5] - suplementuję go
od jakichś 2 miesięcy w dawce 400mg dziennie i są efekty

dzisiaj robiłam też USG - dostałam taki opis:
tarczyca powiększona w zakresie płata prawego do wymiaru głębokiego ok. 25mm,
wymiar głęboki płata lewego ok. 17mm Miąższ tarczycy o rozlanej nieco
niejednorodnej echostrukturze z przewagą obszarów o wzmożonej echogeniczności z
licznymi drobnymi zwapnieniami. Wymiary zmiany ok. 25*8mm. Węzły chłonne szyi
niepowiększone.

Jeśli chodzi o objawy to może trochę się poprawiło jeśli chodzi o wypadanie
włosów i zawroty głowy, ale dalej bardzo marznę.
Nie bardzo też rozumiem dlaczego tak spadło ft3.
No i martwi mnie ta ferrytyna, czy to znaczy że powinnam zacząć suplementować
też żelazo?

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,71481330,71481330,borelioza_i_klopoty_z_tarczyca.html


Temat: niejednorodna echogenicznosc wtroby
niejednorodna echogenicznosc wtroby
Witam:)
i bardzo prosze o pomoc w interpretacji wyniku usg i w pokierowaniu:
co dalej?
wynik usg: miazsz watroby o niejednorodnej echogenicznosci bez zmian
ogniskowych (...) przewody zolciowe nieposzerzone ale o odcinkowo
wzmozonej echogenicznosci scian i otaczajacych tkankach (...)
Poszlam na usg profilaktycznie (ostatnie badanie 2 lata temu - obraz
bez jakichkolwiek zmian) ale tez od kilku dni pobolewa mnie pod
prawym zebrem. Lekarz powiedzial, ze watroba nie jest otluszczona,
nic nie wspomnial o ewentualnym powiekszeniu.
Moje pytanie:
czego moge sie spodziewac? nie musze dodawac jakie mam mysli....
jakie badania zrobic i czego szukac?
czy to ze dwa miesiace temu bralam tetralysal (14 dni dwie kapsulki
i 14 dni 1 kapsulka) moze miec jeszcze znaczenie? I czy bol mozna
wiazac z tym faktem? podczas brania lekow nie mialam zadnych
niepokojacych objawow.
bardzo prosze o pomoc i pozdrawiam:))
1paula
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,690,67560710,67560710,niejednorodna_echogenicznosc_wtroby.html


Temat: Czy moja wątroba jest uszkodzona ?
oldri napisał:

> Mam podwyższone wartości aminotransaminaz:Aspat - 112, Alat - 90.Miałem
> robione Usg gdzie stwierdzono, że wątroba jest o wzmożonej echogeniczności
> miąższu bez zmian ogniskowych.Co oznacza ta echogeniczność i czy takie
> wartości Aspat i Alatu można jakoś wyleczyć żeby ich wartość była prawidłowa
> bo lekarz nie przepisał żadnych leków.Czy też to oznacza że mam uszkodzoną
> wątrobę i już nigdy nie będzie funkcjonować prawidłowo.Dodam że nie mam
> żadnych chorób zakaźnych.

Podwyzszenie transaminaz i zwiekszona echogenicznosc watroby sugeruje
(bynajmniej nie potwierdza) stluszczenie watroby. Glowne powody tego to
alkohol, otylosc i niektore leki.

AST i ALT sa wyrazem uszkodzenia watroby, nic jednak nie mowia o jej funkcji.
Tak jak kolano moze byc spuchniete (wyraz uszkodzenia), ale mozesz chodzic
(funkcja), tak tez watroba moze byc uszkodzona (AST, ALT), ale wciaz pracowac
normalnie (normalne wskazniki krzepniecia, albumina, bilirubina).

Jezeli mowisz, ze nie masz chorob zakaznych mam nadzieje, ze znaczy to, ze
zostales przetestowany - wiele chorob zakaznych watroby nie ma oczywistych
objawow.

Co do leczenia, najpierw trzeba postwic diagnoze, po tym zastanowic sie jakie
leczenie jest mozliwe.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,7416418,7416418,Czy_moja_watroba_jest_uszkodzona_.html


Temat: Wysokie TPO
Byłam dzisiaj drugi raz u endokrynolożki z opisem mojej biopsji (Grupy komórek
pęcherzykowych tarczycy bez cech atypii. Nieliczne leukocyty. Pojedyncze
histiocyty wielojądrowe. Treść białkowo-krwista) Na forum ktoś mnie wcześniej
też pytał jaki był opis mojego USG. Dzisiaj go dopiero odebrałam z papierów od
endokrynolog. Opis jest taki: Płat prawy 60x17x21mm, płat lewy - 59x19x17mm.
Objętość obu płatów wynosi 20.2 ml. (norma do 18ml). Miąższ tarczycy w całości
przebudowany (???), o niejednorodnej nieco obniżonej echogeniczności. W PWR
wzmożenie przepływu w tarczycy. W prawym płacie, w sąsiedztwie cieśni słabo
wyodbrębniająca się zmiana ogniskowa mieszanej echogeniczności, 19mm, ze strefą
płynową. Cieśń nieposzerzona. tchawica nieprzemieszczona. Węzly chlonne szyjne
głebokie niepowiekszone. Wn. Przebudowa miąższowa tarczycy. W diagnostyce
eróżnicowej konieczne uwzględnienie stanów zapalnych na podłożu
autoimmunologicznym (n. ch. hashimoto). Zmiana ogniskowa prawego płata.
Zapytałam się lekarki dzisiaj czy mam niedoczynność. Powiedziała mi że ani nie
mam nadczynności ani niedoczynności i że nie mam hashimoto, tylko wole (brr)
obojętne i że moja choroba tarczycy nie jest ani lekka ani ciężka tylko
średnia - tak się wyraziła.Dała mi zapas letroxu do kwietnia - wtedy też mam
się u niej pokazac. Gdy się zapytałam o te przeciwciała ponad 1000, powiedziala
ze przy mojej chorobie to jest bez znaczenia. Proszę was napiszcie, co powinna
teraz zrobić osoba rozsądna, dbająca o swoje zdrowie, jeść ten letrox do
kwietnia i co to jest to wole obojętne?

Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,32138633,32138633,Wysokie_TPO.html


Temat: Proszę o odpowiedzi mających dużą wiedzę
a więc robilam poziom ferrytyny i wynik to 64,9 norma od 5 do 148
wiec chyba ok, zreszta suplementuje się od lat więc to chyba nie tu
tkwi porblem..

Miałam usg tarczycy nie zlecone przez tego lekarza tylko jakoś
kiedys przy okazji czegoś chyba i własnie potem zgłosilismy sie do
endokrynologa, dopiero teraz czytam to tak dokładnie o co chodzi z
tymi guzkami?? "W badaniu USG oba płaty tarczycy z zaznaczonym
powiększeniem do wymiarów około 48x13x15mm, o nieznacznie
niejednorodnie obniżonej echogeniczności, na tle której widoczne są
pojedyncze guzki nieskoechogeniczne o średnicach do 4mm. W badaniu z
użyciem power Dopplera miąższ obu płatów charakteryzuje wzmożona
energia przypływów - zmiany pozapalne? wskazana konsultacja
enodkrynolgiczna" - i potem poszliśmy i reszte napisalam w pierwszym
poscie.

Dzisiaj zrobilam sobie baanie ft3 ft4 i mam wyn iki

ft3 6.24 pmol/L norma: 2.76-8.00
ft4 17.1 pmol/L norma 10.3-24.4

czyli co to znaczy? i o co chodzi z tymi procentami? Musze doczytac
wszystko bo jestem zupelnie nowa na tym forum a niezbyt mam na to
teraz czas.

Mój największy problem to włosy. Prześwity ogromne, płacz i
zgrzytanie zębów ciągnąca się niesutannie od 4 lat. Nikt z lekarzy w
tym endo nie laczyl tego z chorobą Hashimoto. O to chodzi że wynik
wyniki hormonalne ogolnie mam okej ale wynik estradiolu mam b.niski
więc ewentualnie tu mogłaby lezec przyczyna tego mojego wyapdania -
abdz w samej nadwrazliwosci na androgeny. Stad tez moje pytanie
bylo - bo sama nie wiem co robic. Czy uznac że skoro wypadanie
zaczelo sie 4 lata temu a ja dopiero teraz mam TSH ponad 4 to to nie
hashimoto jest winne i powinnam sie leczyc hormonalnie np
suplementowac estrogeny? Czy moze sobie tym tylko zaszkodze bo
hormonalnie wszystko ok a powinnam skupic sie na Hashimoto. NIE
WIEM. Czas leci, włosy wypadaja, niedługo zostanie mi peruka.... na
coś musze się zdecydować. Tylko na co jak nie wiadomo do końca co
przyczyną... moze obie rezczy???
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,87306027,87306027,Prosze_o_odpowiedzi_majacych_duza_wiedze.html


Temat: Czy moja wątroba jest uszkodzona ?
Gość portalu: GTelega napisał(a):

> oldri napisał:
>
> > Mam podwyższone wartości aminotransaminaz:Aspat - 112, Alat - 90.Miałem
> > robione Usg gdzie stwierdzono, że wątroba jest o wzmożonej echogeniczności
>
> > miąższu bez zmian ogniskowych.Co oznacza ta echogeniczność i czy takie
> > wartości Aspat i Alatu można jakoś wyleczyć żeby ich wartość była prawidło
> wa
> > bo lekarz nie przepisał żadnych leków.Czy też to oznacza że mam uszkodzoną
>
> > wątrobę i już nigdy nie będzie funkcjonować prawidłowo.Dodam że nie mam
> > żadnych chorób zakaźnych.
>
> Podwyzszenie transaminaz i zwiekszona echogenicznosc watroby sugeruje
> (bynajmniej nie potwierdza) stluszczenie watroby. Glowne powody tego to
> alkohol, otylosc i niektore leki.
>
> AST i ALT sa wyrazem uszkodzenia watroby, nic jednak nie mowia o jej funkcji.
> Tak jak kolano moze byc spuchniete (wyraz uszkodzenia), ale mozesz chodzic
> (funkcja), tak tez watroba moze byc uszkodzona (AST, ALT), ale wciaz pracowac
> normalnie (normalne wskazniki krzepniecia, albumina, bilirubina).
>
> Jezeli mowisz, ze nie masz chorob zakaznych mam nadzieje, ze znaczy to, ze
> zostales przetestowany - wiele chorob zakaznych watroby nie ma oczywistych
> objawow.
>
> Co do leczenia, najpierw trzeba postwic diagnoze, po tym zastanowic sie jakie
> leczenie jest mozliwe.

Dignoze prawie zawsze stawia sie w oparciu o biopsje watroby. Biopsja watroby
jest zabiegiem, ktory co prawda w malym procencie (duzo mniej niz 1%), ale
jednak potrafi dac grozne powiklania ze smiercia wlacznie. Dlatego duzo ludzi
chodzi tak nie do konca zdiagnozowanych.
Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,22,7416418,7416418,Czy_moja_watroba_jest_uszkodzona_.html


Temat: Proszę o odpowiedzi mających dużą wiedzę
naprawdezdolowana napisała:

> a więc robilam poziom ferrytyny i wynik to 64,9 norma od 5 do 148
> wiec chyba ok,


taki wynik choć w normie to nie jest ok.
jest na poziomie 42% normy - znaczy za niski.



zreszta suplementuje się od lat więc to chyba nie tu
> tkwi porblem..



Moim zdaniem to jest problem.
Jakie bierzesz żelazo?
Może nie regularnie?!

>
> Miałam usg tarczycy nie zlecone przez tego lekarza tylko jakoś
> kiedys przy okazji czegoś chyba i własnie potem zgłosilismy sie do
> endokrynologa, dopiero teraz czytam to tak dokładnie o co chodzi z
> tymi guzkami?? "W badaniu USG oba płaty tarczycy z zaznaczonym
> powiększeniem do wymiarów około 48x13x15mm, o nieznacznie
> niejednorodnie obniżonej echogeniczności, na tle której widoczne są
> pojedyncze guzki nieskoechogeniczne o średnicach do 4mm. W badaniu z
> użyciem power Dopplera miąższ obu płatów charakteryzuje wzmożona
> energia przypływów - zmiany pozapalne? wskazana konsultacja
> enodkrynolgiczna" - i potem poszliśmy i reszte napisalam w pierwszym
> poscie.
>
> Dzisiaj zrobilam sobie baanie ft3 ft4 i mam wyn iki
>
> ft3 6.24 pmol/L norma: 2.76-8.00

66% normy

> ft4 17.1 pmol/L norma 10.3-24.4

48% normy
>
> czyli co to znaczy?


Przeliczamy na %, aby widzieć dokładnie
na jakim poziomie są hormony.
W naszej przypadłości jest to baaaaaaaaaaardzo
ważne.
Gdybym nie przeliczyła nie byłoby widać,
że FT3 jest na znacznie na wyższym poziomie
niż FT4. A to świadczy tylko o jednym -
wpadasz w niedoczynność bo tarczyca
produkuje za mało tyroksyny i organizm
broni się przed niedoczynnością przekształcając
więcej FT3.



i o co chodzi z tymi procentami? Musze doczytac
> wszystko bo jestem zupelnie nowa na tym forum a niezbyt mam na to
> teraz czas.


Na zdrowie powinnaś zawsze mieć czas,
dyrdymałek wyjdzie jeśli napiszę,
że bez zdrowia nie ma nic.

>
> Mój największy problem to włosy.


Ten problem wiąże się nierozerwalnie
z brakiem tyroksyny i ferrytyny
w tkankach.



Prześwity ogromne, płacz i
> zgrzytanie zębów ciągnąca się niesutannie od 4 lat. Nikt z lekarzy w
> tym endo nie laczyl tego z chorobą Hashimoto.


Nie On pierwszy i nie ostatni.
Niewielu lekarzy wie co to jest hashimoto,
a leczenie tej przypadłości to "majstersztyk".
Większość lekarzy powinna poczytać n/forum,
aby zrozumieć gdzie popełniają błędy
w trakcie leczenia pacjentów z hashi
i niepotrzebne będzie słowo "majstersztyk".


O to chodzi że wynik
> wyniki hormonalne ogolnie mam okej ale wynik estradiolu mam b.niski
> więc ewentualnie tu mogłaby lezec przyczyna tego mojego wyapdania -
> abdz w samej nadwrazliwosci na androgeny. Stad tez moje pytanie
> bylo - bo sama nie wiem co robic. Czy uznac że skoro wypadanie
> zaczelo sie 4 lata temu a ja dopiero teraz mam TSH ponad 4 to to nie
> hashimoto jest winne i powinnam sie leczyc hormonalnie np
> suplementowac estrogeny? Czy moze sobie tym tylko zaszkodze bo
> hormonalnie wszystko ok a powinnam skupic sie na Hashimoto. NIE
> WIEM. Czas leci, włosy wypadaja, niedługo zostanie mi peruka.... na
> coś musze się zdecydować. Tylko na co jak nie wiadomo do końca co
> przyczyną... moze obie rezczy???



Gospodarka hormonalna to naczynia
połączone. Sypie się jedno, następne padają
jak domino.
Zacznij od tego pierwszego klocka
w dominie, tj. tarczycy.
Ustaw hormony na poziomie górnej granicy
norm, a pozostałe klocki, wrócą bez pomocy
z Twojej strony, na swoje miejsce.

Oczywiście lektura forum konieczna.
Najlepiej walczy się z wrogiem,
którego znasz. Nasze forum Ci w tym
pomoże.

Powodzenia
Tess



Źródło: forum.gazeta.pl/forum/w,24776,87306027,87306027,Prosze_o_odpowiedzi_majacych_duza_wiedze.html



Odnośniki

Cytat


Jak sobie podchmielisz, tak się wyśpisz. Witold Zechenter
Jak można w tym zalewie wyjącej rąbaniny zdobyć się na czułość, tkliwość, serdeczność, skoro jest się najpierw poirytowanym, rozwibrowany, rozdygotanym, a zaraz potem otępiałym i zobojętniałym? s. 207 Zofia Kucówna - Zdarzenia potoczne
Dementi to tymczasowe zaprzeczenie faktu, który jutro zostanie potwierdzony. Richard Crossman
Dementi to potwierdzenie w formie zaprzeczenia. Andr‚ Francois-Poncet
Edamus, bibamus, gaudeamus! Post mortem nulla voluptas - Jedzmy, pijmy, radujmy się! Po śmierci nie ma już przyjemności